KORONAVÍRUS

Vissza a hírekhez

Tájékoztató a csendháborítás szabálysértésének elkövetéséről és annak következményeiről

Tájékoztató a csendháborítás szabálysértésének elkövetéséről és annak következményeiről

2020-04-23 15:07

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény VI. fejezet 5:23. §-a kimondja, hogy:

A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény, 195.§-a szerint:

 (1) Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.

A fenti szabálysértés elkövetése miatt a közterület-felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot.

Ugyanezen törvény 78. § (1) bekezdése kimondja, hogy:

  A szabálysértési eljárás feljelentés, vagy a szabálysértési hatóság vagy a bíróság hivatali hatáskörében szerzett tudomása, a helyszíni bírság kiszabására jogosult szerv vagy személy általi észlelés alapján indul meg.   

2020. március 01-től a járási hivatalok szabálysértési hatáskörei – így a csendháborítás is - a rendőrséghez kerültek át, így általános szabálysértési hatóságként ő fog eljárni.

Az elmúlt időszakban több bejelentés történt a csendháborítás szabálysértésének elkövetéséről. A csendháborítást, azaz a szomszédokat zavaró, hangos tevékenységet nemcsak 22.00 óra után, hanem napközben is el lehet követni!

Az illetékes hatóságok hétvégén is fokozottan ellenőrzik azokat a településrészeket, ahonnan bejelentés érkezik. A magánjellegű rendezvények tartása nem szolgáltathatnak indokot a szabálysértés elkövetésére.

Fentiekre tekintettel kérjük a békés egymás mellett élés szabályait maradéktalanul szíveskedjenek betartani.

Hajdúhadház, 2020. április 23.                     




További hírek

EBOLTÁS

EBOLTÁS

Megtekintés
SZEDD MAGAD AKCIÓ!

SZEDD MAGAD AKCIÓ!

Megtekintés
JÚLIUS 1. SEMMELWEIS NAP

JÚLIUS 1. SEMMELWEIS NAP

Megtekintés
NYÁRI DIÁKMUNKA 2020.

NYÁRI DIÁKMUNKA 2020.

Megtekintés

SM@PPRA fel!

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

Android applikáció

iOS applikáció

Cím: Hajdúhadház Önkormányzat
Telefon: +36 87 446 250
Telefax: +36 87 799 102
E-mail: info@smapp.hu

Ügyfélfogadás rendje:
Hétfő: 8-12 és 13-15 óra
Szerda: 8-12 és 13-15 óra
Péntek: 8-12 óra

Hajdúhadház Önkormányzat